CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Zweedse raadsels gaan Vlaams

21/06/2011

Het nieuwste puzzelboekje ‘Extra Zweedse raadsels’ staat vol typisch Vlaamse woorden en referenties. Gedaan met Noord-Nederlandse woorden, de Zweedse raadsels kleuren Vlaams.

Wist u dat ze in Nederland niet betalen met een bankkaart maar met een pinpas? Dat je niet uit een café wordt gegooid door een buitenwipper maar door een uitsmijter en dat zij gaan fuiven in een feestzaal, in plaats van een fuifzaal? Dat zijn immers allemaal typisch Vlaamse woorden. Zo typisch dat Denksport er een Vlaams puzzelboekje van maakte.

Het idee ontstond enkele jaren geleden bij de uitgever van de boekjes. ‘Toen goesting werd verkozen als mooiste woord van de Nederlandse taal, keken heel wat Nederlanders raar op. Wij kenden dat woord niet’, zegt Peter Tordoir van uitgeverij Keesing.

Daarop contacteerde de uitgeverij Lessius Hogeschool. Uit een eindwerk van een van de studenten bleek dat heel wat Vlaamse puzzelaars zich durven te storen aan te typische Hollandse woorden of uitdrukkingen, zoals vut (prepensioen) of hosselen (geld bij elkaar scharrelen voor drugs).

Daarom analyseerden enkele onderzoekers van de KULeuven het taalgebruik in kranten. Zo’n 5.000 woorden waren ‘typisch’ Vlaams. ‘Er zijn heel wat woorden waarvan we niet beseffen dat ze enkel in Vlaanderen gebruikt worden, zoals sluikstorten, waterkansje, mosselfestijn of ploegkoers. Die kennen onze noorderburen niet’, zegt onderzoeker Kris Heylen.

Maar sinds deze week vind je ze in ‘Extra Zweedse raadsels’ dus gewoon terug.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht