CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

“Zij zijn meer Nederlander dan wij Vlaming of Belg”. Dorian van der Brempt over Hollandse cultuur van voetbalgekte

18/06/2012

Onderstaand artikel is verschenen in het Gazet van Antwerpen op donderdag 14 juni 2012. Het is met toestemming van de uitgever op deze website geplaatst.

De mening van Dorian van der Brempt, directeur Vlaams-Nederlands Huis deBuren; liefhebber tussen België en Nederland

De voorbije week kleurde Nederland weer Oranje. Het verlies tegen Denemarken én Duitsland op het EK in Oekraïne brengt de echte Oranjefans niet van de wijs. Ze blijven erin geloven. Hoe doen ze dat toch? En waarom lachen wij met hun enthousiasme? Zijn we jaloers misschien? We spraken met specialisten ter zake. (tekst: Kris Vanmarsenille)

Nederlanders zijn veel meer Nederlander dan wij Vlaming of Belg zijn. “En ze zijn het al veel langer. Dat is een van de verklaringen voor de enorme Oranjegekte die nu weer leeft”, zegt Dorian van der Brempt (foto, credits: Ludo Mariën). Als directeur van het Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel is hij uitstekend geplaatst om zijn licht te laten schijnen op de Oranjekoorts en de gevoelens die ze in Vlaanderen oproept. Vraag honderd Vlamingen naar hun Vlaming-gevoel en je krijgt de meest diverse antwoorden: van ‘niks mee te maken’ tot ‘grote liefde voor de leeuw’. In Nederland zou het antwoord nagenoeg eenduidig zijn. Nederland is een echte natie. Nederland bestaat al heel lang, het huis van Oranje bestaat al heel lang. De Nederlanders zijn van dat Nederland-gevoel doordrongen. Ze pakken er niet alleen tijdens voetbaltoernooien mee uit, op Koninginnedag gaan ze ook elk jaar uit hun dak. De dorpjes waar de koningin op visite komt, beleven een collectief orgasme, zo blij zijn ze met het bezoek van hun vorstin. De meeste Nederlanders die ik ken beweren republikein te zijn, maar op een werklunch vorige woensdag hadden ze allemaal een oranje shirt aan en bij elke Koninginnedag vieren ze feest. Het is gewoon sterker dan henzelf.”

Een tweede belangrijke reden waarom heel Nederland nu oranje kleurt, zit volgens Van der Brempt in de zakelijke aanleg van onze noorderburen. “Nederlanders zijn zakenlui. De sportsector is bij hen een goed uitgebouwde industrietak. Dat is voor schaatsen en zwemmen ook zo. Sport is business. Ajax zit al jaren op de beurs, de grote clubs hebben een puik georganiseerde jeugdwerking, er wordt op hoog niveau en open en bloot gediscussieerd over het management van de clubs. De economische context van het voetbal is in Nederland veel sterker dan hier. Wat hebben wij? Jean-Luc Dehaene was voorzitter van Dexia, en Club Brugge speelde in Dexia-truitjes. De voormalige woordvoerder van CD&V wordt nu woordvoerder van Club Brugge. We hebben Bart Verhaeghe die in het voetbal en in vastgoed zit,… Allemaal een beetje schimmig, vind je niet? Of neem nu Antwerpen. Een wereldstad, ja, maar een die er niet in slaagt om twee clubs in één stadion te laten spelen. Zoiets is in Nederland ondenkbaar.”

Voor Van der Brempt is het duidelijk: het heftige natiegevoel en de zakelijke aanpak van het voetbal liggen aan de basis van de sterke Nederlandse nationale ploeg én van het enthousiaste supporterslegioen. Zijn ze daarom zo zelfzeker en kunnen ze niet tegen kritiek?

“Oh, maar ik vind dat de Nederlanders zeer veel kritiek hebben op hun eigen ploeg. Ik erger me aan die vlijmscherpe analyses in de Nederlandse kranten, aan de manier waarop het privéleven van voetballers soms te grabbel wordt gegooid… het gaat er vaak keihard aan toe.”

Maar als het eraan komt, zoals nu, dan verstomt de kritiek en sluiten ze de rangen. “Ja, dat moet, hè. Je mag zeggen wat je denkt, maar je blijft een Oranjesupporter. De meeste Nederlanders geloven nu echt dat ze nog een kans maken om in de tweede ronde te geraken. Ze zijn het aan zichzelf verplicht om dat te blijven geloven.”

Veel Vlamingen ergeren zich aan die houding, vinden de Nederlanders arrogant. Zijn we misschien een beetje jaloers?

“Nee, dat lijkt me niet, veeleer onverschillig. We plagen de Nederlanders graag, maar we zijn niet kwaadaardig. ‘Dit is de wraak voor de wandaden van Dick Advocaat’, ‘de beste voetballer in Nederland is een Belg: Vertonghen bij Ajax’. Dat soort grappen. En natuurlijk hebben we leedvermaak, omdat die Nederlanders altijd zo zelfverzekerd zijn maar er nu toch maar mooi niets van bakken. Maar dat vind ik niet erg. Al met al vertonen de Vlamingen een gezonde onverschilligheid die het voetbal tot zijn juiste proporties herleidt.”

Illustratie door Anne Van Roey

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht