CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Zelfportret Van Gogh blijkt portret broer

21/06/2011

Een schilderij waarvan men dacht dat het een zelfportret was van Vincent Van Gogh, blijkt een uniek portret van zijn broer Theo te zijn. Dat ontdekte het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Theo Van Gogh was de steun en toeverlaat van zijn broer Vincent, maar tot nu toe werd aangenomen dat Vincent zijn broer nooit geschilderd had. Wel waren er enkele tekeningen bekend van Theo.

De twee broers leken heel erg op elkaar. Ook dat verklaart waarom het schilderij tot voor kort aanzien werd als een zelfportret. Maar op het onderzochte schilderij heeft de geportretteerde een mooi rond oor, geschoren wangen en een okerkleurige baard. Dat had Vincent niet. “Het portret klopt met foto’s van Theo”, zo zegt onderzoeker Louis van Tilborgh.

Het Van Gogh Museum onderzocht gedurende enkele jaren 93 schilderijen van Van Gogh uit zijn Antwerpse en Parijse periode. Daarbij stuitten de onderzoekers op nog meer vondsten. Zo bleek op het schilderij Korenveld met leeuwerik uit 1887 geen leeuwerik te zijn afgebeeld, maar een patrijs. Lange tijd werd ook gedacht dat Van Gogh in de vroege zomer van 1887 schilderijen maakten van een achttiende-eeuws park in Asnières, een rivierdorp vlakbij Parijs. Maar de tuin ziet er modern uit en de kastanjebomen zijn jong. Na studie concludeert het museum dat het daadwerkelijk gaat om een in 1881 aangelegd plantsoen vlakbij de basiliek Sacre-Coeur in Parijs.

Al deze ontdekkingen zijn te zien op een nieuwe tentoonstelling in het Van Goghmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling “Van Gogh in Antwerpen en Parijs: Nieuwe inzichten” loopt van 22 juni tot 18 september in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht