CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Zeer succesvolle Poëzieweek 2015!

27/02/2015

De omzet van de poëzie in Nederland is tijdens de Poëzieweek 2015 fors gestegen. In Nederland steeg deze ten opzichte van de periode voordien met 152% en in Vlaanderen met 135%. Bezoekers van de Nederlandse en Vlaamse boekhandels kregen het Poëzieweek cadeau ‘Giro giro tondo’ van Ilja Leonard Pfeijffer cadeau bij aankoop van €12,50 aan poëziebundels. De uitgave verscheen in een oplage van 12.000 exemplaren en is zo goed als volledig uitgedeeld.

Tijdens de vooravond voor de Poëzieweek werd in de Rotterdamse Kunsthal, de VSB Poëzieprijs overhandigd aan Hester Knibbe voor ‘Archaïsch de dieren’. De best verkochte bundels zijn in Nederland, op respectievelijk de 1e, 2e en 3de plaats: Die van die van u van Annie M.G. Schmidt (Van Oorschot), Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer (Arbeiderspers) en De 100 beste gedichten gekozen door Peter Vandermeersch voor de VSB Poëzieprijs 2015 (Arbeiderspers).

Om poëzie aan een breder publiek te kunnen brengen is er vraag naar evenementen en figuren die plek op het toneel krijgen om hun werk te kunnen brengen. Dit jaar organiseerde het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met Stichting Schrijvers School Samenleving in het kader van de Poëzieweek voor de tweede keer de actie ‘Boek een dichter’ . In totaal vonden er 96 optredens plaats. Met dit initiatief werd er gehoor gegeven aan de vraag naar een podium voor de poëzie.

De Poëzieweek is een resultaat van Vlaams-Nederlandse samenwerking van de Poëzieclub, Stichting Poetry International, VSB Poëzieprijs, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, Het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Turing Gedichtenwedstrijd, Nederlandse Taalunie, NK Poetry Slam, De Groene Amsterdammer, Boek.be en de CPNB.

Bron en volledig bericht: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht