CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Yves Petry wint Libris Literatuurprijs 2011

10/05/2011

De Vlaamse auteur Yves Petry is met zijn boek De maagd Marino winnaar van de Libris Literatuurprijs 2011, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Het boek vertelt het schokkende verhaal over een kannibaal en zijn vrijwillige slachtoffer, gebaseerd op een waar gebeurd voorval in Duitsland.

De jury, onder voorzitterschap van Philip Freriks, kwam in haar rapport tot een eensluidende conclusie: “Het zijn de prachtige beelden, het raadselachtige vertelperspectief […] en mysterieuze passages […] die van een anekdote uit de schandaalpers een geheimzinnige roman maken. Het zijn ook juist deze aspecten die dit boek uittillen boven de onmiskenbare kwaliteiten van de andere genomineerde romans.”

Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat een Vlaamse auteur wint, nadat in 2009 Dimitri Verhulst (Godverdomse dagen op een Godverdomse bol) en vorig jaar Bernard Dewulf (Kleine dagen) de prijs mee naar huis namen. De andere genomineerden waren Tikkop (Adriaan van Dis), Huid en haar (Arnon Grunberg), De omweg (Gerbrand Bakker), Superduif (Esther Gerritsen) en Bonita Avenue (Peter Buwalda).

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht