CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Yves Petry wint De Inktaap 2012 met ‘De Maagd Marino’

12/03/2012

Vandaag heeft auteur Yves Petry de literaire jongerenprijs De Inktaap 2012 in ontvangst genomen tijdens een speciale manifestatie in de Rotterdamse Doelen als bekroning van zijn roman De Maagd Marino. De uitreiking gebeurde onder toeziend oog van 1.100 jonge juryleden en de voorzitter van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie, de Vlaamse minister van onderwijs Pascal Smet.

Naast Yves Petry waren dit jaar Margriet de Moor (De schilder en het meisje) en David Van Reybrouck (Congo) genomineerd. De drie boeken werden gelezen en beoordeeld door ruim 2000 scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao. Het boek van Petry werd door hen met afstand als beste beoordeeld. Als reactie op het boek schreef een van de scholieren:  “Petry stijgt boven de andere genomineerden uit wat betreft de vernieuwende, interessante vertelstructuur, de kunst waarmee er psychologische diepgang en aannemelijkheid wordt gegeven aan een gruwelijke daad, en bovenal wat betreft stijl.” (bron: persbericht van De Taalunie)

Het was dit jaar de elfde editie van De Inktaap. De prijs is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen Nederland, CANON Cultuurcel van het departement Onderwijs en de administratie Cultuur van het departement WVC van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Het doel is jonge lezers kennis te laten maken met de genomineerden van de drie ‘grote’ literaire prijzen voor Nederlandstalige literatuur (de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil). De laureaten van deze prijzen zijn de genomineerden voor De Inktaap.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht