CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Woutertje Pieterse Prijs naar Bette Westera en illustrator Sylvia Weve voor dichtbundel ‘Doodgewoon’

14/04/2015

De Woutertje Pieterse Prijs is uitgereikt aan schrijfster Bette Westera en illustrator Sylvia Weve. Ze hebben met hun gezamenlijke dichtbundel Doodgewoon,  de prijs voor het beste kinderboek van 2014 gewonnen.

De prijsuitreiking vond plaats in Amsterdam tijdens de Middag voor het Kinderboek. Het was de 28e keer dat de Woutertje Pieterse Prijs werd uitgereikt. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 15.000 euro.

De schrijfster Bette Westera won eerder twee keer een Zilveren Griffel voor de dichtbundel Ik leer je liedjes van verlangen en aan je apenstaartje hangen (2010) en het prentenboek Held op sokken (2013). Westera had al eerder samengewerkt met illustrator Sylvia Weve.

De jury over het winnende boek(uit het juryrapport):

“Een groot thema pakken in poëzie en beeld, die opdracht gaven Bette Westera en Sylvia Weve zichzelf mee en het resultaat is Doodgewoon. Centraal in het boek staat de dood. En dat levensgrote thema wordt niet enkel behandeld, Westera en Weve gaan de dood te lijf, omarmen het, houden het op veilige afstand, geven het waarde, en maken het zich eigen, ook voor de lezers. Dat allemaal tegelijk in één groots boek. De taal is vormvast, de illustraties divers en zeer passend, kleurrijk en rijk aan beeldkracht, het samengaan van tekst en beeld is meesterlijk. Doodgewoon is een themaboek dat ons diep geraakt heeft.”

“Het steunt solide op een eeuwenlange literaire traditie. Het is ons bekend en toch weer niet, want dit boek laat zien dat binnen de grenzen van een vertrouwd huis er niettemin heel veel onbekende en verrassende plekjes zijn. De echo’s van het verleden en de traditie, brengen nieuwe geluiden mee, vertrouwde contouren leiden naar verrassende en verre inzichten, gevoelens en gedachten. De schrijver van dit literaire werk doet dat trefzeker en uitdagend, zacht mijmerend of puntig, maar altijd op lichte toon én met diepgang.

Maar de schrijver alleen had dit boek nooit kunnen maken. Er was ook een illustrator nodig, die op eenzelfde vanzelfsprekende manier humor met ernst verenigt, en wiens palet voldoende rijk is om de uiteenlopende aspecten van dit thema met kracht te vatten en te verbeelden. Anekdotisch, spits, reflectief en esthetisch zijn de sleutelwoorden voor woord en beeld in dit boek.”

Bronnen: Woutertje Pieterse Prijs, NRC

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht