CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Winnaars Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011

18/05/2011

De juryprijzen van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011 gaan naar De hemel van Heivisj van Benny Lindelauf en Ik ben de sterkste van Christian Frascella, vertaald door Henrieke Herber. Dat maakte juryvoorzitter Ronald Giphart bekend in Amsterdam. Mama Tandoori van Ernest van der Kwast kreeg de meeste publieksstemmen en wint daarmee de publieksprijs.

Over de winnaar in de categorie Nederlandstalig, De hemel van Heivisj, zei de jury: ‘Lindelauf heeft met dit imposante boek vele boeken geschreven: een coming of age-roman, een oorlogsroman, een indringend familieportret, een mythe, maar bovenal is hij er in geslaagd om uit al deze verhalen één grootse roman te smeden, die de lezer – ook na de laatste bladzijde – niet loslaat.’

Over Ik ben de sterkste, winnaar in de categorie voor het beste vertaalde boek: ‘De cynische verteltoon, de humor en de fraai verwoorde tragiek wisselen elkaar evenwichtig af met rake observaties en een voortreffelijke typering van alle personages. Een meeslepend en onvergetelijk verhaal over schijn en wezen.’

Jongeren konden van 30 maart tot 30 april 2011 via CJP.nl en CJP.be hun stem uitbrengen op een titel van de longlist of op een eigen favoriet. Mama Tandoori van Ernest van der Kwast kreeg de meeste van de in totaal 7.000 uitgebrachte stemmen.

De auteurs ontvingen een trofee en € 15.000,- aan prijzengeld. Frascella deelt de prijs met zijn vertaalster. Het is de tweede maal dat deze Vlaams-Nederlandse prijs voor het beste boek voor jongeren wordt toegekend. De publieksprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.

De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs is een gezamenlijk initiatief van Stichting Lezen Nederland en Stichting Lezen Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, CJP Nederland en CJP Vlaanderen en Boek.be, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Taalunie. De organisatie van de uitreiking is dit jaar in handen van de Stichting CPNB. Stichting Dioraphte heeft de prijs geadopteerd en het prijzengeld ter beschikking gesteld. Meer informatie op www.jongerenliteratuurprijs.org.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht