CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Winnaar Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie 2011 bekend gemaakt

28/10/2011

Gistermiddag is op het Symposium Teksteditie in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag bekend gemaakt dat de Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie voor 2011 in de wacht is gesleept door Margriet Fokken. De prijs is de bekroning van haar masterscriptie met de titel ‘Dutch interests and South Asian lives. South Asian men and women in the Suriname colonial reports between 1873-1917’. Fokken schreef de scriptie in het kader van de opleiding Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De jury, waarvan prof. dr. Annemarie Kets-Vree gistermiddag het woord voerde, prees het werk van Fokken vanwege “de ‘innoverende visie’ op een interessant onderwerp en de ‘kritische zin’ van de auteur”. Door het onderzoek van Fokken “komen onverwachte inzichten op tafel en wordt de betrekkelijkheid, of in elk geval de ‘beperktheid’ van de traditionele omgang met archieven overtuigend in het licht gesteld.” De winnares ontving naast een certificaat ook een geldbedrag.

Ook werd er gistermiddag een Aanmoedigingsprijs uitgereikt. Deze ging mee naar huis met Steffi Coolkens als teken van waardering voor haar bachelorscriptie, een editie van de briefwisseling Streuvels-Vriamont. Of de afbeelding ziet u de beide winnaressen Margriet Fokken (links) en Steffi Coolkens (rechts) (bron:www.textualscholarship.nl).

De Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie is een jaarlijkse scriptieprijs op het gebied van teksteditie en bronnenuitgaven uit alle perioden. Het is een initiatief van het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (KANTL) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Studenten worden jaarlijks uitgenodigd om scripties in te sturen van alle academische niveaus binnen de letterenstudies in Nederland en Vlaanderen, de aanverwante studierichtingen zoals geschiedenis niet uitgesloten.

Op deze website vindt u meer informatie over de Prijs voor Teksteditie. Klik hier voor het volledige verslag van de jury.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht