CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Welkom op de nieuwe website van CVN!

01/12/2010

Het is met veel plezier en een gevoel van trots dat we u de nieuwe website van CVN voorstellen.  Het kleine maar fijne team van CVN is er al een tijdje mee aan de slag en nu we vinden we dat onze spruit groot genoeg is om hem aan de buitenwereld te tonen.  Het opzet van de site is uiteraard om u zo veel mogelijk informatie te verschaffen over de Vlaams-Nederlandse samenwerking in het algemeen en de activiteiten van CVN in het bijzonder.  Grasduint u maar eens rustig doorheen de verschillende pagina’s en hoofdstukken.
Over het ontstaan en het opzet van CVN vindt u elders op onze site meer informatie. Ik zal me er hier toe beperken om de belangrijkste doelstellingen van onze organisatie nog eens samen te vatten: CVN is destijds door de Vlaamse en de Nederlandse overheden in het leven geroepen om samenwerking te bevorderen tussen Nederland en Vlaanderen op cultureel vlak. En cultuur mag hier best ruim worden bekeken. Het kan gaan van samenwerking rond podiumkunsten, op het gebied van erfgoed, media en onderwijs. Instellingen, scholen of musea samenbrengen en stimuleren om door samen iets te doen meerwaarde te creëren is de hoofdopdracht van CVN. We zijn natuurlijk geen eilandje. Er zijn nog verschillende andere organisaties die zich bezighouden met samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. Om er maar een paar te noemen:   het Vlaams-Nederlands huis DeBuren, het cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, de culturele instelling Ons Erfdeel vzw, en natuurlijk de Nederlandse Taalunie.
CVN bestaat nu zowat vijftien jaar en de afgelopen jaren is er heel wat  gebeurd. Al het materiaal dat op de oude website stond gaat niet verloren maar hebben we opgenomen in onze nieuwe site.  Zo vindt u alle verslagen van activiteiten, colloquia, studiedagen en niet te vergeten de adviezen terug die de afgelopen jaren werden georganiseerd en uitgebracht.
U zal merken dat er op onze website ook plaats is ingeruimd voor een blog. De bedoeling is om hier regelmatig standpunten van auteurs van diverse pluimage rond Vlaams-Nederlandse samenwerking te publiceren en op die manier de discussie levendig te houden.
We vinden dat ons nieuwe kindje nu groot genoeg is om op eigen beentjes te staan. Maar het is misschien nog wat wankel, dus wees niet te streng als het nu en dan nog eens omvalt. Het is de bedoeling dat het groeit. En zoals bij alle opvoedingstaken is goede raad duur.  Houdt u zich vooral niet in!

Guy Janssens

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht