CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Waarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders nooit wereldkampioen worden

14/03/2011

Onlangs verschenen twee boeken waarin de soms moeizame samenwerking tussen Nederlanders en Belgen, veroorzaakt door cultuurverschillen, aan de orde komt. InWaarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders nooit wereldkampioen worden gaat prominent mediatrainer, communicatieadviseur en Nederbelg Evert van Wijk in op de wederzijdse clichés en vooroordelen en hun impact op de samenwerking. Piet Depuydt, Belg en financieel redacteur van NRC Handelsblad, schreef het boek De Kloof, waarin wordt beschreven hoe Fortis ten onder ging aan de moeizame samenwerking tussen Belgen en Nederlanders.

Welke lessen kunnen we trekken uit deze twee boeken? Wat zijn de cultuurverschillen precies, en hoe zijn ze te overbruggen?

In samenwerking met uitgeverij Lannoo, uitgeverij Prometheus en de Nederlandse Ambassade organiseert Huis deBuren dit debat over cultuurverschillen en Belgisch-Nederlandse samenwerking. Onder andere Evert van Wijk, Piet Depuydt en Jan Raes (directeur van het Amsterdamse Concertgebouworkest) debatteren, Steven De Foer (voormalig correspondent van De Standaard in Nederland) modereert.

Het debat Waarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders nooit wereldkampioen worden vindt plaats op donderdag 17 maart 2011 om 20u in de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden, Kortenberglaan 4-10, 1040 Brussel.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht