CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

W.F. Hermans ‘De donkere kamer van Damokles’ centraal tijdens Nederland Leest

23/04/2012

Tijdens de zevende editie van de literaire campagne Nederland Leest zal Willem Frederik Hermans´ boek De donkere kamer van Damokles (1958) in het middelpunt van de belangstelling staan. Nederland Leest vindt dit jaar plaats tijdens de gehele maand november. In die periode wordt De donkere kamer uitgereikt aan alle leden van openbare bibliotheken.

De donkere kamer is een van de belangrijkste boeken van Hermans (1921-1995), die op zijn beurt tot ´De Grote Drie´ wordt gerekend, samen met de eveneens overleden Nederlandse auteurs Harry Mulisch en Gerard Reve. Het boek is een oorlogsroman die het verhaal vertelt van sigarenhandelaar Osewoudt. In de Tweede Wereldoorlog voert hij op verzoek van zijn dubbelganger, de verzetsman Dorbeck, gewillig allerlei opdrachten uit. Eenmaal bevrijd, wordt Osewoudt tot zijn verbazing als landverrader gezien, in plaats van als verzetsheld. Osewoudt probeert zich te verdedigen tegen de aantijgingen maar Dorbeck, die hem als enige zou kunnen vrijpleiten, blijkt verdwenen. Heeft Osewoudt hem verzonnen?

De campagne Nederland Leest is een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Het nodigt iedereen uit om in discussie te gaan over één bepaald boek. Tijdens eerdere edities waren dat Remco Camperts Het leven is vurrukkulluk (2011) en Jacoba van Veldes De grote zaal (2010). Meer informatie over de campagne vindt u op www.nederlandleest.nl.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht