CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

VPRO’s ‘Zomergasten’ sluit af met Guy Verhofstadt

28/08/2011

Vanavond zendt VPRO de laatste aflevering uit van Zomergasten 2011, met als gast de Belgische politicius Guy Verhofstadt. Het is niet voor het eerst dat het televisieprogramma van Nederlandse makelij een markante Belg ontvangt. Eerder was het de beurt aan onder andere Hugo Claus, Kristien Hemmerechts en Christine Van Broeckhoven. Verhofstadt zal in de avondvullende aflevering drie uur lang geïnterviewd worden door Jelle Brandt Corstius. De rode draad wordt gevormd door verschillende televisiefragmenten die Verhofstadt geselecteerd heeft. Daarna volgt een film van zijn keuze.

Guy Verhofstadt (Dendermonde, 1953) is lid van de politieke partij Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open VLD) en voorzitter van de Europese liberale fractie ALDE in het Europees Parlement. Hij was tussen 1999 en 2008 premier van België en stond aan het roer van 4 kabinetten, waarvan één interim. Voorafgaand aan deze periode was hij twee jaar lang minister met onder zijn hoede onder meer de federale begroting. In deze periode vestigde hij zijn reputatie als strenge neoliberaal die een strak begrotingsbeleid voorstaat. Het zou hem later de bijnaam ‘Baby Thatcher’ opleveren. Ideologisch drukte Verhofstadt jarenlang zijn stempel op de Belgische liberale politiek, als auteur van vier politieke geschriften onder de titelBurgermanifesten. Daarnaast schreef hij verschillende boeken, waaronder A New Age of Empires (2009) en De weg uit de crisis (2009).

Verhofstadt bereidde de uitzending nauwgezet voor in samenspraak met de redactie van Zomergasten. Hierover vertelt hij in dS Weekblad van zaterdag 27 augustus: “Het wordt een aanklacht tegen het nationalisme. Dat is de rode draad die we erin hebben gestoken.” Na afloop van het interview met televisiefragmenten volgt de filmNovecento (1976). Verhofstadt koos een lange versie van de film: de 315 minuten lange editor’s cut van regisseur Bernardo Bertolucci, die zal duren tot ongeveer vijf uur in de ochtend. Hiermee zet Verhofstadt de langste aflevering van Zomergasten uit de geschiedenis van het programma neer.

Zomergasten is de succesformule van de VPRO die als sinds 1988 elke zomer uitgezonden wordt. Elke zondagavond in de zomer krijgt een markante persoonlijkheid de gelegenheid een televisieavond volledig te vullen. Een drie uur durend interview aan de hand van televisiefragment wordt afgesloten met de uitzending van een door de gast gekozen film. Gewoonlijk neemt de interviewer een aantal edities vanZomergasten voor zijn of haar rekening. In de afgelopen decennia waren dat onder andere Connie Palmen, Bas Heijne, Adriaan van Dis en Joris Luyendijk.

Zomergasten met Guy Verhofstadt wordt uitgezonden op zondagavond 28 augustus na het Acht Uur Journaal op Nederland 2.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht