CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vooral Nederlandse inzending op omstreden internationale boekenbeurs te Peking

31/08/2011

Nederland is deze week aanwezig als eregast op de achttiende editie van de internationale boekenbeurs te Peking. Onder de Nederlandse delegatie die afreisde zijn illustrators, vormgevers en twintig vooraanstaande auteurs, onder wie Kader Abdolah en Anna Enquist.

Vlaanderen zal niet zelfstandig aanwezig zijn op de beurs, maar bemand één standje in het Nederlandse paviljoen dat een kleine twintig standjes telt. Het Vlaams Fonds voor de Letteren zal vanaf deze plek met drie medewerkers de Vlaamse literatuur van een etalage voorzien. Deze kleine opzet is resultaat van een financiële overweging.

De beurs is vooral een mogelijkheid voor het sluiten van deals voor vertalingen en uitwisselingen van literair werk.

De Nederlandse deelname aan de beurs is omstreden. China heeft een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. Chinese schrijvers worden in toom gehouden met strenge censuur. In de aanloop naar de boekenbeurs ondertekenden ongeveer honderdtwintig Nederlandse auteurs een petitie waarin zij hun zorgen uiten over de situatie waarin Chinese collega-auteurs verkeren. Deze solidariteitsverklaring was een initiatief van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De schrijvers die wél besloten af te reizen doen dit naar eigen zeggen om dezelfde redenen: in plaats van China te mijden willen zij ter plekke het vrije woord verkondigen, bij wijze van verzet tegen de onderdrukking daarvan.

De website Dossier Boeken van de Volkskrant wijdde een uitgebreid artikel aan de omstredenheid van de Nederlandse aanwezigheid op de boekenbeurs van Peking. Klik hier om doorverwezen te worden.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht