CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Voor Nederland wereldwijd online | Hoe Buitenlandse Zaken ook online diplomatie bedrijft

21/05/2013

De Nederlandse overheid is al enkele jaren actief op sociale media. De uitdagingen voor het Rijk in het buitenland liggen op tal van nieuwe terreinen. Denk bijvoorbeeld aan razendsnelle berichtgeving die nodig is bij evacuatie van toeristen of aan online diplomatieke behendigheid als je te maken hebt met een star regime. Of hoe bereik je als klein land een wereldspeler op het gebied van handel, en hoe ga je het internet op in een fragiele staat? Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels ervaring opgedaan op al deze terreinen.

De netwerkende overheid Iedereen doet het, netwerken. Ook de Rijksoverheid. Omdat de opgaven te groot en te complex zijn om als overheid alleen op te
pakken, en omdat instrumenten als regelgeving en subsidies hun beperkingen hebben. De Rijksoverheid minder als spelleider en meer als één van de spelers om veranderingen tot stand te brengen- dat is de kern van de ‘netwerkende overheid’.

Het artikel Wereldwijd Online kwam tot stand naar aanleiding van het congres RIJKSOVERHEID zkt. PARTNER over de netwerkende overheid. Het congres vond plaats op 29 november 2012 en werd georganiseerd door de Academie voor Overheidscommunicatie. Een aantal projecten van binnen de Rijksoverheid die zich kenmerken door de ‘netwerkaanpak’ werden op het congres gepresenteerd.

Lees ook de publicatie: De netwerkende overheid: Rijksoverheid zoekt Partner

Bron: Rijksoverheid

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht