CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaming Lieven Bertels wordt directeur Sydney Festival

01/06/2011

Vlaming Lieven Bertels wordt directeur van het prestigieuze Sydney Festival. Bertels is nu nog artistiek coördinator van het Holland Festival, maar verhuist dit najaar al naar Australië om er het kunstenfestival van 2013 voor te bereiden.

Het Sydney Festival is met jaarlijks 1 miljoen bezoekers een van de grootste kunstenfestivals ter wereld. Al sinds 1977 komen muziek, theater en dans er in meer dan 80 groots opgezette evenementen aan bod.

Lieven Bertels noemt de aanbieding een “heel mooie opdracht”. “Het is een festival in januari, wanneer het down under zomer is. Het is een feestelijk en wat losser dan het Holland Festival misschien, met veel grote buitenevenementen. Naast klassieke muziek, theater, dans etc. is er ook plaats voor topconcerten”.

Het is de bedoeling dat Bertels aan het grote kunstenfestival een meer internationaal profiel verleent. “Maar dat betekent niet noodzakelijk kunst “van hier”, want we leven natuurlijk in een globale kunstwereld”, verduidelijkt Bertels nog. “We hopen natuurlijk ook om naar Azië te kijken, we mogen niet vergeten dat Australië vandaag niet meer zo gefixeerd is op Europa en op de Verenigde Staten”.

Voor Bertels vertrekt, coördineert hij nog een laatste keer het Holland Festival in Amsterdam. In het najaar van 2011 verhuist hij met zijn gezin naar Australië.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht