CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaming Lennaert Maes wint Nederlandse cabaretprijs

14/02/2011

Zaterdagavond vond de 33ste editie van het Leids Cabaretfestival plaats, een van de meest prestigieuze cabaretwedstrijden in Nederland.

Groninger Gijs Van Rhijn won de grote juryprijs voor zijn persoonlijke vertelling waarin hij speelde met zelfingenomenheid als gemaskeerde onzekerheid. Hij is een “goede verhalenverteller die uitnodigt om te luisteren naar de verhalen uit zijn kleine wereld”, klonk het bij de jury.

De publieksprijs ging naar de Vlaming Lennaert Maes. Maes, ook bekend als frontman van de Nederlandstalige kleinkunstgroep Lenny & De Wespen, trad solo aan met gitaar. “Originele liedjes, professioneel uitgevoerd door een Vlaams troubadour”, vond de jury, die opmerkte dat Maes nog scherpte mist.

Bijgevolg ging de derde finalist, het theaterduo Rauw Spul uit Amsterdam, die in sneltempo op films gebaseerde sketches bracht maar daarbij nauwkeurigheid miste, met lege handen naar huis.

De oogst van deze 33ste editie van het Leids Cabaretfestival was echter al bij al vrij mager, met braaf en weinig vernieuwend cabaret. De tendens van het egocabaret met nauwelijks aandacht voor maatschappelijke problemen zette zich ook hier door. “Missen we maatschappelijke bevlogenheid of is de werkelijkheid zo grotesk dat er met theatrale middelen niets meer tegen in te brengen is?,” vroeg de jury zich af.

Toch doen Vlamingen het de laatste jaren erg goed in Leiden. Eerdere winnaars en finalisten waren onder andere Wim Helsen, Alex Agnew, Ter Bescherming van de Jeugd, Bart Cannaerts en Jeroen Leenders.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht