CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaanderen en Nederland vieren in 2015 hun nauwe culturele banden

Viering
26/02/2014
Viering Vlaanderen Nederland

In 2015 vieren Vlaanderen en Nederland 20 jaar Cultureel Verdrag

In 2015 vieren Vlaanderen en Nederland de twintigste verjaardag van het Cultureel Verdrag Vlaanderen – Nederland. “Een passende reden voor de Vlaamse en de Nederlandse regeringen om extra aandacht te schenken aan hun culturele samenwerking. Met de viering van die verjaardag willen Vlaanderen en Nederland hun samenwerking nog versterken […] vanuit de ambitie om de Vlaams-Nederlandse contacten te bestendigen en te intensiveren”, aldus de Vlaamse Regering in haar persbericht (dd. 21 februari 2014).

Doel van de viering is op de eerste plaats om het hele palet aan culturele uitwisseling en samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland bij een groter publiek extra zichtbaar te maken en aan te sluiten bij initiatieven van culturele organisaties, instellingen en kunstenaars zelf. Daarbij reikt de scope o.a. naast de kunsten ook tot erfgoed en sociaal-cultureel werk. Als aanvulling op de reguliere middelen van culturele instellingen, reserveren de Vlaamse en Nederlandse regeringen een bedrag van 340.000 euro in een gelegenheidsfonds, dat naast steun aan programmering ook voorziet in middelen voor communicatie. deBuren en Dutchculture zullen de spil zijn in de organisatie van de Viering.

Daarnaast plannen de overheden culturele piekmomenten als opening en afsluiting van de viering. Met deze besluitvorming volgen de regeringen het beleidsadvies Tot hier. En nu verder!, dat de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen – Nederland heeft uitgebracht in september 2013 over de opzet en organisatie van de viering.

De viering is niet enkel een terugblik op 20 jaar samenwerking, maar ook een mijlpaal in een langer traject met een vooruitblik op de toekomstige samenwerking. In aanloop naar de viering maakt CVN FotoPLUS: het representatieve beeld van de Vlaams-Nederlandse professionele culturele samenwerking op basis van kwantitatief en kwalitatief onderzoek, dat tot stand komt in samenwerking met Maastricht University, Universiteit Utrecht, Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel. FotoPLUS omvat de toekomstgerichte interpretatie van het beeld dat deze verzameling van data oplevert. De interpretatie licht momenten van samenwerking uit die een positieve en inspirerende boodschap uitstralen, overeenkomstig het doel van de viering in 2015. Zo is FotoPLUS het instrument om nieuwe trends in de samenwerking te signaleren, met als doel deze in toekomstig beleid optimaal te faciliteren. 

De viering strekt zich uit tot buiten de grenzen van de Lage Landen. In derde landen zal de viering aandacht krijgen door ondersteuning door Nederlandse ambassades en Vlaamse vertegenwoordigingen met gezamenlijke presentaties en maximale aandacht in hun jaarprogrammatie 2015.

Lees ook de volledige persberichten van de Vlaamse Regering (dd. 21 februari 2014) en de Nederlandse Regering (dd. 26 februari 2014).

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht