CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaamse vedetten. Modernisme bij de zuiderburen 1885-1960

24/01/2011

Van 22 januari tot en met 15 mei 2011 toont het Noordbrabants Museum ’s-Hertogenbosch circa vijfitg werken van bekende modernisten uit België. Deze werken waren nooit eerder samen in Nederland te zien en zijn eenmalig en bij hoge uitzondering uitgeleend door het Brugse Groeningemuseum.

Het Groeningemuseum in Brugge is wereldberoemd om zijn collectie Vlaamse primitieven, maar bezit ook een verrassende verzameling 19de- en vroeg 20ste-eeuwse kunst. In de tentoonstelling Vlaamse vedetten zijn werken uit diverse stromingen te zien, van bekende kunstenaars als bijvoorbeeld James Ensor, Emile Claus, Constant Permeke, Gustave de Smet of René Magritte. Deze kunstenaars woonden en werkten allemaal in België tussen 1885 en 1960.

De dominerende stroming in de Belgische kunst ná de Eerste Wereldoorlog was het Vlaams expressionisme. Dit werd sterk beïnvloed door het Duitse expressionisme en het kubisme. Het schilderij De verliefden in het dorp van Frits Van den Berghe is hiervan een goed voorbeeld. Figuratieve, tikje vervormde voorstelling, kleurrijk maar toch ook duister van toon. Emoties worden in een rauwe vorm getoond.

Vlaamse vedetten is de laatste grote tentoonstelling voordat het Noordbrabants Museum medio mei 2011 sluit vanwege een omvangrijke verbouwing. Eind 2012 zal een vernieuwd en uitgebreid museum deel uit maken van het Bossche Museumkwartier.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht