CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaamse universiteiten vrezen voor kwaliteitsverlies door toevlucht van Nederlandse studenten

25/01/2012

Nadat de laatste vijf jaar het aantal Nederlandse studenten aan Vlaamse universiteiten verdubbeld is, wordt een nog grotere toename verwacht nu de Nederlandse universiteiten zich door bezuinigingen genoodzaakt zien om het collegegeld fors te verhogen. Alhoewel de alarmbellen volgens berichten van Flanders Today nog niet rinkelen, zijn Vlaamse universiteiten bezorgd over hoe zij de komende jaren de onderwijskwaliteit kunnen waarborgen voor het toenemende aantal studenten.

Het Nederlandse kabinet Rutte, dat in oktober 2010 aantrad, brengt vanaf dit jaar wijzigingen aan in de manier waarop hoger onderwijs wordt gefinancierd. De studiefinancieringsregeling voor studenten verandert van een beurs in een sociale lening voor studenten die de na afronding van de bacheloropleiding doorstromen naar de master. Ook zullen trage studenten die langer over hun studie doen meer moeten betalen om hun studie te kunnen afronden. Daarnaast gaat het collegegeld voor een tweede (extra) masteropleiding drastisch omhoog naar een vergoeding van de kostprijs, die in sommige gevallen oploopt tot een bedrag van 14.000 euro per jaar. Ter vergelijking, het collegegeld voor alle master- en bacheloropleidingen bedraagt dit jaar in Vlaanderen iets meer dan 564 euro.

Vlaamse universiteiten zijn vooral bang om als afvoerputje te fungeren voor minder sterke Nederlandse studenten die er niet in slagen om in eigen land een plaatsje op de universiteit te bemachtigen. De universiteiten worden bovendien met Nederlandse studenten geconfronteerd die, vanwege hun achtergrond in een ander onderwijssysteem, tijd nodig hebben om te wennen aan het type onderwijs dat de Vlaamse universiteiten bieden. Die universiteiten zien een significant kwaliteitsverschil tussen Vlaamse en Nederlandse studenten. Dat verschil trekt overigens in een latere fase van de studie weer bij, zo vertelt de vice-rector van de Katholieke Universiteit Leuven de heer Ludo Melis aan Flanders Today.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht