CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaamse universiteiten kritisch over toenemend aantal Nederlandse studenten

17/09/2012

“Nederlanders halen diploma op Vlaamse kosten”, zo koppen verschillende Vlaamse kranten op maandag 17 september naar aanleiding van het feit dat het aantal Nederlandse studenten aan Vlaamse universiteiten en hogescholen dit jaar voor de tiende keer op rij gestegen is. Op korte termijn voorzien de meeste onderwijsinstellingen geen problemen, maar op de lange termijn zal het dragen van de kosten voor de opleidingen van deze studenten een punt van aandacht worden.

Als oorzaak voor het grote aantal Nederlandse studenten dat de grens over trekt, wordt niet alleen het lotingssysteem voor populaire opleidingen genoemd, maar ook de recent ingevoerde Wet Langstudeerders. Deze beboet studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen met een fors geldbedrag. Dit komt bovenop het collegegeld dat in Nederland toch al een stuk hoger ligt dan in Vlaanderen, met een bedrag van 1.771 euro tegenover 578 euro per jaar.

Noël Vercruysse, verantwoordelijk afdelingshoofd van het Vlaams Ministerie voor Onderwijs en Vorming, vindt het vooral problematisch dat de meeste Nederlandse studenten na het afronden van de opleiding terugkeren naar Nederland. De investering die Vlaanderen doet, door het aanbieden van een relatief goedkope studie, vloeit daardoor weg naar het buitenland. Het vertelt aan De Standaard en het Gazet van Antwerpen:  “Wij willen graag dat studenten in andere landen gaan studeren. Maar sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen. Het is daarom belangrijk dat in de toekomst beleidsmaatregelen in verband met het hoger onderwijs op elkaar worden afgestemd.”

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht