CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaamse titels op Nederlands Filmfestival dat vandaag begint

21/09/2011

Vanavond gaat de 31e editie van het Nederlands Filmfestival van start. Zoals ieder jaar, staat de gehele binnenstad van Utrecht in het teken van het festival voor Nederlandse cinema, dat duurt tot en met 30 september.

De openingsavond brengt dit jaar de première van de speelfilm De bende van Oss van regisseur André van Duren en actrice Sylvia Hoeks in de hoofdrol. Andere vertoningen om naar uit te kijken zijn 170 Hz (als enige Nederlandse titel geselecteerd voor het grootste filmfestival van Azië), Code Blue (dit jaar vertoond op het Festival van Cannes), Isabelle (die haar première beleeft) en Sonny Boy (de Nederlandse inzending voor de Oscars). Eregast op het festival is producent Frans van Gestel, die tekende voor onder meer het internationaal succesvolle Zwartboek en de ‘romcom’Alles is liefde, die onder de naam Zot van A als remake uitgebracht werd in Vlaanderen.

Tijdens het festival is volop aandacht voor de zuiderburen, in de speciale categorie ‘Focus Vlaamse Cinema’. Festivalgangers kunnen kiezen uit zes korte films, die hun première beleven, 2 speelfilms en een documentaire. Onderdeel van de selectie zijn de met lof overdonderde speelfilm Rundskop en de in Montréal bekroonde documentaireAntwerp Central.

Het Nederlands Filmfestival geeft in tien dagen tijd een overzicht van de filmoogst van het afgelopen jaar in Nederland, op verschillende cinemalocaties in Utrecht. Op het programma staan jaarlijks speelfilms, documentaires en korte films, waarvan een deel tijdens het festival in première gaat. Ooit als klein initiatief begonnen, is het inmiddels uitgegroeid tot een heuse publiekstrekker met meer dan honderdduizend bezoekers per jaar.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht