CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaamse kortfilm bekroond op de Berlinale

19/02/2011

Op het Internationaal Filmfestival van Berlijn heeft de Vlaamse kortfilm “Land of the heroes” van de Koerdische regisseur Sahim Omar Kifa de Prijs van de Internationale Jury gewonnen. Het is het tweede jaar op rij dat een Vlaamse film een prijs wint op de Berlinale.

“Land of the heroes” toont hoe Iraakse kinderen de tijd doden terwijl ze wachten op kinderprogramma’s op tv. Hun moeders zijn druk bezig met het schoonmaken van wapens en munitie die de kinderen hebben gevonden.

Volgens de jury creëert de film “door verrassende wendingen en sterke beelden een compact en spannend verhaal over de absurditeit van een maatschappij waar geld en verdrukking domineren.” Aan de prijs is een geldbedrag van 2.500 euro verbonden.

Vorig jaar won de Vlaamse kortfilm “Venus vs. me” van Nathalie Teirlinck nog de Prijs voor Beste Europese Korte Film op de Berlinale. Morgen wordt de laureaat in de Panormacompetitie, een nevencompetitie voor arthousefilms, bekendgemaakt. Twee Vlaamse langspeelfilms, “Rundskop” en “The devil’s double”, maken kans.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht