CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaamse en Nederlandse universiteiten in wereldwijde top 100

16/08/2011

Verschillende Vlaamse en Nederlandse universiteiten prijken op het lijstje van beste universiteiten ter wereld dat jaarlijks uitgebracht wordt door de Jiaotong Universiteit in Shanghai (China). Zoals ieder jaar domineren Amerikaanse universiteiten de top 20 met Harvard, Stanford en MIT als aanvoerders in de top 3. Universiteit Leiden is de best beoordeelde universiteit van de Lage Landen en staat op de 65e plaats. Op de 89e plaats is de Universiteit Gent de hoogst genoteerde Vlaamse universiteit.

De overige Vlaamse en Nederlandse universiteiten vallen buiten de top 100. Instellingen die nog tot de top van 150 behoren zijn onder meer de Universiteit Leuven en Radboud Universiteit Nijmegen.

Het lijstje is niet onomstreden. De samenstellers focussen bij de beoordeling vooral op de wetenschappelijke activiteiten, zoals publicatie van artikelen. Dit is nadelig voor instellingen die met name uitblinken in de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast worden alleen artikelen meegewogen wanneer ze zijn gepubliceerd in het Engels.

De volledige lijst is de raadplegen via deze link.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht