CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaamse en Nederlandse producties tijdens Het (Nederlands) Theaterfestival

17/08/2011

Tussen 25 augustus en 11 september vinden en Het Theaterfestival (Brussel) en het Nederlands Theaterfestival (Amsterdam) plaats. Jaarlijks brengen beide festivals de belangrijkste producties uit eigen land van het afgelopen seizoen, waardoor de tien beste Vlaamse en Nederlandse voorstellingen nog eens te zien zullen zijn. Dit als opwarmertje voor het nieuwe seizoen dat voor de deur staat.

Het Theaterfestival werd opgericht in 1987, aanvankelijk als een Vlaams-Nederlands samenwerkingsverband. Een jury die alle lage landen vertegenwoordigde kwam tot één selectie van het afgelopen theaterseizoen in Vlaanderen en Nederland en presenteerde die op het festival. Sinds 2006 stellen Vlaanderen en Nederland een eigen programma samen, waarna zij twee of drie producties ‘uitwisselen’.

Het Theaterfestival (Brussel) strijkt neer in en rond het Kaaitheater, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en Bronks. De geselecteerde Nederlandse voorstellingen maken na afloop van het festival een kleine tournee langs Vlaamse zalen.

Het Nederlands Theaterfestival vindt plaats in de theaters rond het Amsterdamse Leidseplein: Stadsschouwburg Amsterdam, het DeLaMartheater, Theater Bellevue en Jeugtheater de Krakeling.

Het (Vlaamse) Theaterfestival brengt Vlaamse producties van gevestigde namen als Dood Paard, Studio Orka en KVS. Om ook jong makerstalent een kans op een podium te bieden, lanceert het dit jaar voor het eerste Circuit X. Dit zijn kwaliteitsproducties van aanstormend talent dat popelt om zich aan het grote publiek te tonen. Naast aanwezigheid op het festival zullen deze producties op tournee gaan langs cultuurcentra doorheen Vlaanderen.

Het Nederlands Theaterfestival koos ditmaal voor onder meer de gezelschappen Het Nationale Toneel, Toneelgroep Amsterdam en Wunderbaum.

Meer informatie over Het Theaterfestival (Brussel, 25 augustus – 3 september) vindt u via deze link.

Meer informatie over Het Nederlands Theaterfestival (1-11 september) vindt u hier.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht