CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaamse Auteursvereniging luidt noodklok voor poëzie

26/10/2011

Koen Stassijns (ondervoorzitter Vlaamse Auteursvereniging (VAV)) en Lies van Gasse (dichteres, beeldend kunstenares) spreken vandaag in dagblad De Morgen hun zorgen uit over de toekomst van de gepubliceerde poëzie in Vlaanderen. Zij deden onderzoek naar de populariteit en verkoopcijfers van poëzie in Vlaanderen en zagen dat het aantal verkochte dichtbundels dramatisch laag is. Stassijns en Van Gasse luiden de noodklok en noemen de poëzie een “bedreigd genre”.

Aan aandacht voor poëzie, “moeder van alle literatuur”, geen gebrek. Er zijn in Vlaanderen en Nederland talloze goed bezochte evenementen rond poëzie, waarbij de voordracht meestal centraal staat. Desalniettemin blijken deze liefhebbers geen kopers van bundels in de boekhandel: de enige dichtbundel waarvan in 2010 méér dan duizend exemplaren verkocht werden, was die van Herman van Rompuy (Haiku). “Het kortstondige succes van poëzie rond Gedichtendag levert vrijwel niets op voor de boekenverkoop”, aldus Stassijns. Als oorzaak noemt hij onder meer de geringe aandacht van de media voor poëzie, wat versterkt wordt door het feit dat uitgevers maar weinig van het budget voor publiciteit vrijmaken voor de promotie van nieuwe dichtbundels.

Stassijns en Van Gasse doen in De Morgen verschillende suggesties om het genre poëzie voor de toekomst zeker te stellen. Ze roepen op tot een continue campagne voor poëzie in Vlaanderen, die getrokken moet worden door bijvoorbeeld het bestaande Poëziecentrum  in samenwerking met uitgevers. Ook vragen zij de openbare bibliotheken en de Stichting Lezen om het lezen van poëzie meer te stimuleren onder jong en oud, met behulp van lespakketten en ook door de aanstelling van ambassadeurs van poëzie. Ook op het gebied van subsidiëring doen de auteurs een voorstel, namelijk om binnen het Vlaams Fonds voor de Letteren een budget te voorzien voor de productie van nieuwe poëziebundels en vertalingen.

Het complete plan om de positie van poëzie te versterken kunt u nalezen opwww.auteursvereniging.be.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht