CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs

Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs
18/11/2013

Vlaanderen en Nederland bieden voor de derde keer de beurs voor onderzoeksjournalistiek aan. Nieuw dit jaar is dat ook de uitwisselingsbeurs in het teken staat van onderzoeksjournalistiek. De Vlaamse en Nederlandse overheid stellen samen het bedrag van 22.000 euro ter beschikking. De beurzen worden toegewezen door een onafhankelijke jury. Aanmelden kan tot en met 31 januari 2014.

Elk thema komt in aanmerking, maar er dient een duidelijke link tussen Vlaanderen en Nederland aanwezig te zijn in het onderzoeksproject. Nieuw dit jaar is dat ook de uitwisselingsbeurs in het teken dient te staan van een onderzoek. Voorwaarden zijn dat het onderzoeksonderwerp maatschappelijk relevant is voor Vlaanderen en/of Nederland en dat het een diepgaand onderzoek betreft. De jury, samengesteld uit media-experts uit Vlaanderen en Nederland, verdeelt 22.000 euro onder alle relevante aanvragen.

Net zoals de voorbijgaande jaren kan de journalist ook kiezen voor een uitwisselingsbeurs. De wijziging met vorige edities is dat de uitwisseling nu ook dient gemotiveerd te worden met een duidelijk onderzoeksthema.

In 2013 gingen de onderzoekbeurzen naar Tirzah Schnater en Jasmijn Fermie (‘Cultuurverschillen in onderwijssystemen’ gepubliceerd in o.a. NRC Next en Trajectum), Petra Wijnsema (‘Fukushima staat aan de deur’ over de veiligheid van Vlaamse en Nederlandse kerncentrales – zal binnenkort worden uitgezonden) en naar Filip Michiels en Anton Van Elburg voor hun onderzoek ‘Privacy op de werkvloer in België en Nederland: waar loopt het fout?’ (Vacature Magazine en Intermediair).

De twee uitwisselingsbeurzen gingen naar de journalisten Sofie Vanlommel en Daan Ballegeer. Sofie verruilde de Vlaamse krant De Morgen drie maanden voor de Volkskrant en kreeg daar de mogelijkheid artikelen te schrijven met focus op ‘human interest’ verhalen. Daan Ballegeer, journalist bij De Tijd, ging aan de slag bij het Financieele Dagblad en schreef grens overstijgende artikelen voor zowel De Tijd als het Financieele Dagblad en had als onderzoeksfocus ‘waarom het publieke debat over Europa zoveel sterker leeft in Nederland dan in België’. Bovendien leerden beide een andere redactiecultuur kennen.

De Nederlandse Ambassade in Brussel en de Vlaamse Vertegenwoordiging in Den Haag willen met beide projecten de kennis over elkaars land en gewoonten vergroten, de journalisten helpen met het uitbreiden van een internationaal netwerk en het wederzijds begrip en respect versterken.

Voorwaarden, inschrijvingen en uitgebreide informatie zijn terug te vinden op de websites van beide overheden:

www.vlaamsevertegenwoordiging.nl

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht