CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaams-Nederlands duo wint internationale ontwerpwedstrijd ‘Wetteren aan de Schelde’

18/11/2011

OKRA Landschapsarchitecten uit Utrecht en AWG Architecten uit Antwerpen hebben samen de Internationale ontwerpwedstrijd ‘Wetteren aan de Schelde’ gewonnen, zo werd eerder deze week bekend. De jury van de wedstrijd, waarin ook Vlaams bouwmeester Peter Swinnen zitting had, was het unaniem eens dat van de 22 inzendingen deze Vlaams-Nederlandse combinatie het beste idee had geleverd: “Het ontwerp van deze bureaus reikt de beste oplossingen aan voor de uitdagingen die in de wedstrijdopdracht zijn omschreven.”

De ontwerpwestrijd was een initiatief van Het Schelde-Landschapspark nv, een publiekprivate samenwerking tussen vijftien Scheldegemeenten en Euro Immo Star. Dit collectief boog zich over een plan voor herontwerp van de zone tussen de markt van de Oost-Vlaamse plaats Wetteren en de nabijgelegen oever van de Schelde, waar nu nog een verlaten bedrijfsterrein gesitueerd is. “Dit terrein moet vanaf 2013 omgetoverd worden tot een nieuw en kwalitatief hoogstaand stuk Wetteren”, aldus het collectief. Om tot een integrale stedenbouwkundige visie te komen, werd een internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven.

Zwaartepunt van het winnende ontwerp dat OKRA Landschapsarchitecten en AWG Architecten samen aanleverden, is uitbreiding van de Markt van Wetteren in de richting van de Schelde-oever. Zo creëren zij “een boeiende wandeling langs de historische kerk en de nieuwe gebouwen. Een wandeling die eindigt op een uitzichtpunt met spectaculaire panorama’s over de Schelde.” (bron: architectura.be)

Volledige informatie over het winnende ontwerp vindt u hier.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht