CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaams Minister Schauvliege spreekt over Vlaams-Nederlandse betrekkingen te Hulst

Stad Hulst
15/02/2014
Joke Schauvliege

Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege

“Het is Valentijnsdag, de dag dat geliefden drukke agenda’s en verre afstanden overbruggen om samen te zijn. Onze ontmoeting hier heeft voor mij iets van een Valentijnsontmoeting, want ik kom graag naar Hulst en naar deze prachtige streek. Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen zijn niet alleen goede buren, we zijn partners én vrienden, verbonden door taal, door een gedeeld verleden en door samenwerking vandaag en in de toekomst.” Zo trapte Joke Schauvliege, Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, haar speech af ter ere van de start van de viering van 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen te Hulst op 14 februari.

Minister Schauvliege noemt in haar speech de vele culturele banden in en rond Zeeuws-Vlaanderen: “Vlaamse en Nederlandse kunstenaars ontmoetten en inspireerden elkaar: van Rubens, over Rembrandt tot Tuymans, de Vlaamse kunstenaar die Beatrix portretteerde. Grote Nederlandse auteurs staan in Vlaanderen prominent op de plank en Vlamingen als Tom Lanoye zijn kind aan huis in Nederland.” Ze geeft een overzicht van de formele verbindingen en samenwerkingen, zoals het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond (Amsterdam), Vlaams-Nederlands Huis deBuren (Brussel) en het Cultureel Verdrag Vlaanderen – Nederland, dat in 1995 werd ondertekend. “Om tussen al die bomen van initiatieven toch nog het bos te zien, hebben we met de CVN een database opgezet. Op de site www.grensopener.eu vindt u alle initiatieven waar Nederlandse en Vlaamse partners samenwerken op cultureel vlak.
Naast een terugblik op de samenwerking en de successen die het Vlaanderen en Nederland opgeleverd heeft, noemt Schauvliege de viering van 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen met name ook het moment voor het schetsen van een toekomstperspectief. De Minister noemt cultuur en natuur als dé twee sterke troeven voor de regio om zich de komende vele jaren te profileren.
Lees hier de volledige speech van Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege ter ere van de viering van 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen, uitgesproken op 14 februari te Hulst.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht