CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Virtueel voorsmaakje Rijksmuseum en Van Gogh Museum

02/02/2011

Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam verlenen beide hun medewerking aan het Google Art Project. Dit nieuwe kunstproject maakt het mogelijk om een virtueel bezoekje te brengen aan 17 musea, verspreid over negen landen.

Hoewel er geen Vlaams of Belgisch museum in de lijst van virtueel te bezoeken musea staat, zijn ook kunstwerken uit het zuiden van de Lage Landen te bezichtigen. Zo kom je bij een bezoekje aan het Metropolitan Museum in New York meteen terecht bij De oogst van Pieter Bruegel de Oude. De zeer hoge resolutie van het gefotografeerde schilderij maakt het mogelijk op de details van de penseelvoering in te zoomen. De nachtwacht van Rembrandt en De slaapkamer van Van Gogh worden door het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum op dezelfde gedetailleerde manier aan de virtuele bezoeker aangeboden.

Dankzij de door Google ontwikkelde ‘street view’-technologie kan je een virtuele wandeling doorheen 385 museumzalen maken. Met de optie ‘Create an artwork collection’ is het ook mogelijk je favoriete schilderij te bewaren en met vrienden te delen.

Het project moet de wereldwijde interactie met kunst helpen bevorderen, aldus Nelson Mattos, een van de ontwerpers van de website. Hij ziet het Google Art Project niet als een alternatief voor een museumbezoek, maar wel als een stimulans om naar de echte werken te gaan kijken.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht