CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

VICINET Vlaanderen-Nederland gelanceerd

21/05/2014

Begin dit jaar werd CIVINET Nederland & Vlaanderen gelanceerd. CIVINET is een netwerk van steden en regio’s voor het delen van kennis en ervaring over duurzame mobiliteit in algemeen en CIVITAS in bijzonder.

Het kennisnetwerk biedt Nederlandse en Vlaamse steden en regio’s de mogelijkheid om in hun eigen taal kennis en ervaringen uit te wisselen. Bovendien biedt het netwerk een laagdrempelige toegang tot Europese mobiliteitsprojecten.

Ontstaan uit CIVITAS

CIIVNET ontstond uit CIVITAS-initiatief, de Europese proeftuin rond duurzame mobiliteit, dat door de Europese Commissie werd gelanceerd in 2002. Dat initiatief wil duurzame mobiliteit realiseren door steden te laten leren van elkaars projecten en projectresultaten. Het herbergt dan ook een schat aan informatie omtrent het leefbaar en vitaal houden van steden met nadruk op mobiliteit.

Het is dan ook één van de zogenaamde flagship-projects van de Europese Commissie met meer dan 200 leden. Die steden implementeren innovatieve best practices (al dan niet met Europese subsidies) en zijn hierdoor een inspiratie voor anderen.

Nationale netwerken

Om al deze kennis en ervaring te verspreiden buiten de grotere steden van Europa, zijn de afgelopen jaren nationale netwerken ontstaan voor een taalgebied, waaronder dus CIVINET Nederland & Vlaanderen. Het is dan ook mogelijk om goede ideeën uit CIVITAS over te nemen, te discussiëren en te leren van elkaar en anderen.

Voor Nederland is de provincie Noord-Brabant, met ondersteuning van DTV Consultants als secretariaat, de netwerkmanager en in Vlaanderen is het contactpunt Mobiel 21.

Mobiel 21 en DTV zijn partners in het CIVITAS CAPITAL-project. Tijdens bijeenkomsten, workshops en andere netwerkevenementen zal Mobiel 21 zich extra inzetten om Vlaamse steden en regio’s te informeren, te stimuleren en te enthousiasmeren voor een duurzaam Europa.

Workshops en evenementen

Er zullen op regelmatige tijdstippen workshops en evenementen georganiseerd worden om goede voorbeelden en ervaringen uit te wisselen en vraagstukken te bespreken. De leden bepalen zelf de agenda van deze bijeenkomsten. Zij ontvangen ook informatie over Europese subsidies, in het bijzonder over de middelen binnen het onderzoeksprogramma Horizon 2020 die passen binnen het CIVITAS-programma.

De eerste vergadering vond plaats op 23 januari 2014. Daarop waren de steden ’s-Hertogenbosch. Antwerpen, Brugge, Turnhout, Gent en Mechelen al aanwezig.

Details zijn te vinden op www.civitas.eu.

(Bron: Mobiel 21)

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht