CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vic van de Reijt presenteert biografie Willem Elsschot

04/03/2011

De Nederlandse uitgever Vic van de Reijt schreef een nieuwe biografie over Willem Elsschot. In Elsschot. Leven en werken van Alfons De Ridder zijn onder meer enkele ongepubliceerde teksten opgenomen. Een voorbeeld is een gedichtje dat Elsschot opdroeg aan zijn vriend en advocaat Edgar Boonen die zeven jaar van de Antwerpse balie geweerd werd wegens zijn collaboratieverleden. Wanneer Boonen terug werd toegelaten, schreef Elsschot het jubelgedicht.

Van de Reijt schreef op basis van zijn uitgebreide kennis van de materie een beheerst en goed gecomponeerd verhaal. De biografie geeft op een indringende manier gestalte aan de Antwerpse zakenman Alfons De Ridder en de schrijver Willem Elsschot, die als twee verschillende personages optreden.

Door Alfons De Ridder scherp te profileren als succesvol zakenman, burgerman, levensgenieter en soms ook als schavuit die er de kantjes van afliep, bewijst Van de Reijt hoezeer die figuur de ultieme verklaring is voor het bestaan van de schrijver Elsschot. Die laatste probeerde goed te maken waar De Ridder van zichzelf vond dat hij tekort was geschoten.

Elsschot. Leven en werken van Alfons De Ridder van Vic van de Reijt verschijnt op 4 maart 2011.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht