CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Verkoop van romans neemt (verdere) duik

Boeken
11/08/2014

De boekenverkoop in Vlaanderen daalde in de eerste helft van 2014 vrij sterk. De omzet daalde met 4,5 procent, terwijl het aantal verkochte exemplaren daalde met 6,6 procent. Dat heeft de koepelvereniging van het Vlaamse boekenvak maandag bekendgemaakt. Het grootste slachtoffer? Het literaire genre.

De ‘informatieve non-fictie’ doet het wel goed en stijgt dankzij de vele boeken over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Dat maakt de dit genre het enige dat stijgende cijfers kan optekenen.

Voor het eerst publiceert Boek.be betrouwbare cijfers over de verkoop van e-boeken in Vlaanderen. In het tweede kwartaal van 2014 werden in Vlaanderen om en bij de 99.000 e-boeken verkocht. Dat is 3 procent van de totale verkoop in Vlaanderen. In hetzelfde kwartaal gingen er 3,2 miljoen papieren boeken over de toonbank. Hiermee loopt Vlaanderen nog achter op Nederland waar de digitale verkoop nu 4,7 procent van de totale omzet vertegenwoordigt.

Bron en volledig artikel: De Standaard

In Nederland kon over 2013 een daling met ruim 6 procent genoteerd worden, blijkens dit artikel in NRC.nl. Dit percentage betreft de verkoop van papieren boeken, de verkoop van e-boeken is er niet in doorgerekend.

Alhoewel de omzetdaling nog enigszins florissant afsteekt bij een land als Spanje, alwaar een omzetdaling genoteerd werd van liefst 11,5 procent, valt een vergelijking met veel andere Europese landen juist in het nadeel van Nederland uit. In Frankrijk viel de omzet 2,4 procent lager uit, in Oostenrijk ging het 2,2 procent achteruit en in Portugal 1,4 procent.

Bron: Boekblad

Actuele cijfers over de algemene Boekenmarkt in Vlaanderen en Nederland vindt u ook op Boekblad

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht