CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

VARA en BNN bergen fusieplannen op

17/06/2011

De Nederlandse publieke omroepen VARA en BNN hebben hun fusieplannen stopgezet. De omroepen zijn boos dat de fusie niet leidt tot extra zendtijd en extra budget. Vandaag heeft het kabinet de plannen van de Nederlandse minister van Media Van Bijsterveldt goedgekeurd.

De publieke omroep moet vanaf 2016 zo’n 200 miljoen euro besparen. Er zal dan nog plaats zijn voor maximaal acht omroeporganisaties in plaats van de huidige 21. De omroepen hadden zelf een fusievoorstel gedaan en dat heeft de minister overgenomen.

In dat fusievoorstel zouden KRO en NCRV samengaan, VARA en BNN, en TROS en AVRO. De EO, MAX en de VPRO zouden zelfstandig blijven, net als de omroepen zonder leden, NOS en NTR.

De zes grote omroepen (VARA-BNN, AVRO-TROS, KRO-NCRV) hadden wel voorwaarden gesteld voor de fusie. Ze wilden meer geld en meer zendtijd.

VARA en BNN kunnen zich echter niet vinden in de plannen die het kabinet vandaag heeft voorgesteld. Volgens VARA heeft fuseren geen zin, omdat het, anders dan de minister had beloofd, niet leidt tot extra zendtijd en extra budget.

Ook het samengaan van TROS en AVRO is geen uitgemaakte zaak meer.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht