CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vandaag Prinsjesdag in Nederland

20/09/2011

Vandaag is het in Nederland Prinsjesdag, de dag waarop de Nederlandse regering haar begroting voor het komende jaar ter goedkeuring presenteert aan het parlement. Traditiegetrouw valt Prinsjesdag ook dit jaar op de derde dinsdag van de maand september. Het is de eerste Prinsjesdag van het minderheidskabinet Rutte.

De dag staat bol van tradities. Aan het einde van de ochtend rijdt Koningin Beatrix in haar gouden koets (illustratie) van haar werkpaleis Noordeinde (Den Haag) naar het nabijgelegen parlement (De Staten Generaal ofwel Eerste en Tweede Kamer). In de Ridderzaal leest zij vanaf haar troon namens de regering een verklaring voor aan alle parlementariërs, waarin zij een toelichting geeft op de begrotingsplannen. Zij schrijft deze verklaring overigens niet zelf, dit doet de minister-president. Na afloop rijdt de vorstin met haar koets terug naar haar werkpaleis, waar een balkonscène met de gehele koninklijke familie plaatsvindt.

Even later volgt een kleine ceremonie in het parlement, waar de Minister van Financiën in een speciaal koffertje de begroting aanbiedt aan de voorzitter van de Tweede Kamer. In het huidige kabinet heeft Minister Jan Kees de Jager deze eer. De inhoud van het koffertje is op het moment van overhandiging overigens al bekend bij de parlementsleden; zij krijgen de stukken al daags van te voren toegestuurd om zich voor te kunnen bereiden op de bespreking ervan tijdens de debatten. Deze breken direct na de presentatie los. De komende twee vergaderdagen van het parlement, op woensdag en donderdag, staan geheel in het teken van de begroting 2012. Naar verwachting zullen de verschillende politieke partijen met een lange reeks moties proberen het voorgestelde begrotingsbeleid te beïnvloeden, alvorens goedkeuring te geven aan de regering voor de uitvoering ervan.

De rijtour van de vorstin in haar gouden koets, en de daarop volgende balkonscène, trekt jaarlijks een groot aantal fans van het koningshuis naar Den Haag. Zij hopen een glimp van de familieleden op te vangen. Voor degene die thuis of op kantoor blijft, worden alle gebeurtenissen live uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep. Het is, ook vanuit Vlaanderen, te volgen via www.politiek24.nl.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht