CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vanavond 22ste editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal

14/12/2011

Vanavond vindt in het gebouw van de Nederlandse Eerste Kamer in Den Haag de tweeëntwintigste editie plaats van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De voorgelezen tekst is dit jaar van de hand van auteur en columnist Arnon Grunberg. De presentatie wordt net als vorig jaar verzorgd door Philip Freriks. Martine Tanghe, de vaste Vlaamse presentatrice, is er wegens ziekte deze keer niet bij en ze wordt ook niet vervangen.

Sinds 1991 al nemen zowel Vlamingen als Nederlanders deel aan de jaarlijkse taalwedstrijd. Het aantal deelnemers staat in verhouding tot de bevolkingsgrootte: dubbel zoveel Nederlanders als Vlamingen. Zoals elk jaar zijn er tien bekende Vlamingen. Verder ook tien lezers die werden  eselecteerd door De Morgen. Daarnaast doen ook twintig bekende Nederlanders mee en twintig lezers die werden geselecteerd door de Volkskrant.

Aan Vlaamse kant zijn het onder meer VRT-anker Freek Braeckman, Wetstraatjournalist Christophe Deborsu en actrice Lien Van de Kelder die vanavond de trots hoog moeten houden. Nederland vestigt zijn hoop op rapper Brainpower,  Bart Chabot en Peter Buwalda.

Dictee-opsteller Arnon Grunberg brak in 1994 door met zijn debuutroman ‘Blauwe Maandagen’. Hij kreeg onder meer de AKO Literatuurprijs voor ‘Fantoompijn’ (2000) en ‘De asielzoeker’ (2004). Met ‘Tirza’ (2007) won hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuur prijs.

Na eenentwintig edities staan de Vlamingen aan kop met elf tegen tien. Als u benieuwd bent naar hoe de teller er na vanavond zal uitzien, kan u het dictee integraal volgen vanaf 20.30 uur op Nederland 1 of om 20.40 uur op Canvas.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht