CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Van Reybrouck wint Van Acker-prijs

21/03/2012

Auteur David Van Reybrouck werd gisteren bekroond met de tweejaarlijkse prijs van de Van Acker Stichting. Deze prijs wordt uitgereikt aan sociaal en maatschappelijk geëngageerde artiesten of organisaties. Eerdere laureaten waren o.a. Louis-Paul Boon en Hugo Claus.

‘Soms komt dit engagement uit de werken zelf naar voren, soms komt het tot uiting in de activiteiten die de artiest naast zijn werk ontwikkelt. Soms worden beide gecombineerd en dat is voor David Van Reybrouck zeker het geval’, aldus de algemene vergadering van de Van Acker Stichting.

Van Reybrouck is behalve schrijver (‘Congo – een geschiedenis’, ‘Pleidooi voor populisme’) ook bekend als initiatiefnemer van het G1000-burgerinitiatief. De G1000 is een burgertop, bedoeld om verse zuurstof te verlenen aan de politiek en om aan te tonen dat democratie vernieuwd kan worden.

De Van Acker Stichting werd opgericht in 1971 door enkele vrienden van Achiel Van Acker, de gewezen eerste minister en gewezen Kamervoorzitter, en heette aanvankelijk de Achiel Van Acker Stichting.  Na het overlijden in 1992 van zijn zoon Frank Van Acker – minister van Staat en burgemeester van de stad Brugge – werd tijdens een buitengewone algemene vergadering besloten de naam te veralgemeniseren tot Van Acker Stichting.

De uitreiking van de Van Acker Prijs vindt plaats op zaterdagavond 28 april in het stadhuis van Brugge.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht