CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Van Gogh krijgt stripbiografie

22/02/2011

Marc Verhaegen, bekend als voormalig tekenaar van Suske en Wiske en van zijn huidige reeks Senne & Sanne, maakte voor het Van Gogh Museum in Amsterdam een stripverhaal over het leven van de schilder Vincent Van Gogh. De strip moet Van Gogh toegankelijker maken voor jongeren. Op 3 maart wordt de 48 pagina’s tellende stripbiografie aan de wereld voorgesteld in het Van Gogh Museum.

Verhaegen heeft het stripverhaal getekend in samenwerking met scenarist Jan Kragt. In 2005 vormden ze samen de stichting Eur-Education, waarmee ze geëngageerde strips maken die meer willen bereiken dan het pure entertainment. Onder meer Het leven van Michiel De Ruyter en De legende van de Vliegende Hollander gingen de Van Gogh-stripbiografie vooraf. De opdracht om de stripbiografie te maken kwam er op voorstel van Eur-Education zelf en na besprekingen met het Van Gogh Museum.

Het stripverhaal verschijnt in het Nederlands en in het Engels. Het is gebaseerd op de boeken over Van Gogh en op gesprekken met Louis Van Tilborgh, de deskundige van het Van Gogh Museum. De klemtoon ligt niet enkel op het werk van de schilder, maar ook op de mens. Zo komen zijn verliefdheden aan bod, waarmee hij nogal wat problemen had. Daarnaast wordt Van Goghs band met België beklemtoond door onder meer de uitwerking van zijn passage in Wallonië als ‘de prediker van de Borinage’ en zijn maanden in Antwerpen.

De strip zal binnenkort te koop zijn in het Van Gogh Museum en wordt verdeeld in Vlaamse en Nederlandse boekenwinkels. Ook zullen alle Nederlandse scholen één exemplaar toegestuurd krijgen en zal op de website van Eur-Education een lespakket te vinden zijn.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht