CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Unieke collectie van Claus onder de hamer

07/05/2011

De Nederlandse bibliofiel Gert Jan Hemmink verkoopt zijn volledige Claus-collectie. Hij had het gedrukte oeuvre van Hugo Claus bijna compleet in bezit. Alleen Love Songbleek onvindbaar. Een boekje dat hij dan maar zelf uitgaf, in één exemplaar. Zijn verzameling wordt nu geveild.

 

Hemminck geldt als een echte kenner van de “gedrukte” Claus. Hij raakte al vroeg bevriend met Hugo Claus (1929-2008) en bemachtigde veel werk uit de privébibliotheek van de meester. In 49 jaar tijd bouwde Hemminck een indrukwekkende verzameling op, een schatkamer van bijzondere publicaties, luxe-edities en zeldzame drukjes. Uiteraard gesigneerd, en vaak van handgeschreven commentaar voorzien.

Meer dan duizend stuks komen nu op de markt. Naast de boeken zijn er exclusieve werken zoals schilderijen die hij zelf of samen met andere kunstenaars maakte. Zo zijn er bijvoorbeeld de zeldzame olieverfschilderijen uit de Parijse Cobra-periode die Claus niet vernietigd had. De expert (1950) wordt geschat op 17.500 à 25.000 euro.

Ook twee manuscripten springen eruit. Het werkhandschrift van Genesis, 33 teksten bij evenveel litho’s van Roger Raveel, moet 16.000 euro halen. Nog zeldzamer is het originele losbladige manuscript van Paal en Perk uit 1951, met 14 losse originele tekeningen van Corneille. Met een geschatte prijs van 26.000 à 30.000 euro moet dit het duurste stuk van de veiling worden.

 

Gert Jan Hemmink noemt zichzelf intussen ‘verzamelaar in ruste’. Hij behoudt nog de persoonlijke brieven, handschriften en documenten en hoopt nog de definitieve Claus-bibliografie te schrijven.

Volgens veilingmeester en antiquaar Peter van Winden was de passie van het koesteren en het zoeken bij Hemmink de jongste jaren minder groot geworden. Hij typeert Hemmink als een echte collectionneur: ‘Iemand met een grote geestesverwantschap met zijn verzamelobject. Eigenlijk een gemankeerde schepper’.

De veiling vindt plaats op 28 mei bij Adams Amsterdam. Collectie en catalogus worden ook gepresenteerd in de KANTL in Gent, op 19 mei van 12 tot 19 uur.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht