CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Uitreiking De Inktaap 2011

28/02/2011

De afgelopen weken hebben meer dan 2.500 jongeren in Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao met elkaar gedebatteerd over welk boek de winnaar is van de literaire jongerenprijs De Inktaap 2011. Wordt het Bernard Dewulf met Kleine Dagen, Erwin Mortier met Godenslaap of Cees Nooteboom met ‘s Nachts komen de vossen? De winnaar wordt bekend gemaakt op dinsdag 1 maart in deSingel in Antwerpen. Ruim 160 schooljury’s uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao hebben de afgelopen weken slotdebatten gehouden. Hierin gingen leerlingen met elkaar in discussie over de drie genomineerde boeken en bepaalden zo hun voorkeur.

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied en vindt dit jaar voor de tiende keer plaats. Voor De Inktaap maken jongeren een keuze uit de winnaars van drie ‘grote’ literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied: De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. De jongeren kiezen uit die drie boeken hun eigen winnaar. De genomineerde boeken zijn: Kleine dagen van Bernard Dewulf (winnaar Libris Literatuur Prijs 2010), Godenslaap van Erwin Mortier (winnaar AKO Literatuurprijs 2009) en ‘s Nachts komen de vossen van Cees Nooteboom (winnaar Gouden Uil Literatuurprijs 2010).

De Inktaap 2011 wordt op 1 maart uitgereikt aan het eind van de feestelijke slotdag in deSingel te Antwerpen. De deelnemende scholieren kunnen daar de aanwezige auteurs van de genomineerde boeken ontmoeten en interviewen en debatteren er over de genomineerde boeken. Maar liefst drie leden van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie zullen aanwezig zijn: de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet, de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege en de Nederlandse staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra spreken aan het einde van de dag nog enkele literaire woorden.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, CANON Cultuurcel, Ministerie van Cultuur en Stichting Lezen Nederland. De organisatie wordt uitgevoerd door Villanella te Antwerpen en Passionate Bulkboek te Rotterdam.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht