CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Uit de geheime laden van Hugo Claus

18/05/2011

Drie jaar na de dood van Claus brengt uitgeverij De Bezige Bij een stuk literaire nalatenschap van de meester uit, De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus: aanzetten, brieven, dagboeken, tekeningen en foto’s.

Claus was geen zorgvuldige archivaris van zijn eigen werk, en bovendien is hij ontelbare keren verhuisd. Toch hebben zijn weduwe Veerle en Humo-journalist en Clauskenner Mark Schaevers nog heel wat materiaal aangetroffen in dozen, kasten en laden. Zij maakten een selectie, nadat Kris Landuyt van De Slegte orde had geschapen in de papierberg.

De wolken is een titel die Claus ooit wilde gebruiken, tot de ziekte van Alzheimer hem het schrijven onmogelijk maakte. De nieuwe bundeling is een literaire schatkamer, die een inkijk biedt in de modus operandi van de meester. Voor al zijn grote werken hield Claus blijkbaar een schrift bij om invallen te noteren. Zijn productie was enorm, zeggen de samenstellers. Maar uit het materiaal blijkt ook een tegenstelling tussen zijn creatief genie en de twijfel aan zichzelf.

Op woensdagavond 18 mei wordt het boek voorgesteld in het nieuwe MAS in Antwerpen, op donderdag 19 mei ligt het in de boekhandel. Vanaf zaterdag 21 mei stelt De Slegte in Antwerpen dagboeken van Hugo Claus tentoon. Kurt Van Eeghem interviewt Mark Schaevers, acteur Bruno Vanden Broucke leest uittreksels voor.

[ Mark Schaevers (red.), De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus. De Bezige Bij, 2011 ]

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht