CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Turnhout in 2012 Cultuurstad van Vlaanderen

12/05/2011

Turnhout mag zich in 2012 een jaar lang “Cultuurstad van Vlaanderen” noemen. De Kempische stad volgt Oostende op, die in 2010 titeldrager was. De vzw Turnhout 2012 zal het feestjaar met meer dan tweehonderd evenementen coördineren. De voorstelling van het gebeuren vond donderdag plaats in Turnhout.

In 2012 viert de stad niet alleen haar 800ste verjaardag. In de Cultuurstad van Vlaanderen zal het ook een jaar lang gonzen van de culturele activiteiten. “Cultuur is er voor iedereen. Voor jong en oud, voor kenners en leken. Daarom dragen we er zorg voor dat er heel breed geprogrammeerd wordt,” klinkt het bij de organiserende vzw.

Zo zullen niet alleen alle denkbare kunstvormen aan bod komen, ook op andere vlakken wordt voldoende afwisseling in het programma gegarandeerd. Het gaat dan onder meer om het opvoeren van zowel massaspektakels als intieme voorstellingen. “Door professionals, maar ook door amateurs en hobbyisten. Door gevestigde waarden én door aanstormend talent”, aldus een woordvoerder van de vzw Turnhout 2012.

De organisatie wil van Turnhout 2012 alvast een duurzaam feestjaar maken. “Het feestjaar ‘Turnhout, Cultuurstad van Vlaanderen 2012’ zal eindigen in december 2012, maar de effecten moeten nog lang daarna merkbaar zijn. Het feest kan pas echt geslaagd worden genoemd als in 2012 initiatieven, ideeën en samenwerkingsverbanden worden opgestart met een blijvend karakter. Turnhout 2012 moet een dynamiek teweegbrengen die ook in 2020 nog merkbaar moet zijn”, luidt het verder.

Acteur Stany Crets, die opgroeide in Turnhout, is het gezicht en het uithangbord van Turnhout 2012.

Wie wil volgen hoe het feestjaar vorm krijgt, kan terecht op www.turnhout2012.be.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht