CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Turnhout ‘Cultuurstad van Vlaanderen’ in 2012

11/01/2012

In hetzelfde jaar dat de stad Turnhout zijn achthonderdjarig bestaan viert, mag de stad zich een jaar lang ‘Cultuurstad van Vlaanderen’ noemen. Onder de paraplu van het thema ‘Randland: Hartland’ zullen alle buurten van Turnhout het komend jaar opgeluisterd worden met culturele evenementen voor jong en oud, evenals de buurgemeenten en regio.

Het centrale thema van Turnhout 2012 is ‘Randland: Hartland’. Het verwijst ten eerste naar de geografische plek van Turnhout, aan de ‘rand’ van Vlaanderen vlakbij de grens met Nederland. Een ideaal gebied voor allerlei zaken die Vlaanderen traditioneel liever niet te zichtbaar middenin het land plantte, zoals vervuilende industrie, gevangenissen en een ‘zothuis’. Maar, zo vermeldt de website van Turnhout 2012: “tegelijkertijd biedt de ligging aan de rand ook unieke kansen. Ver weg van het centrum kan je je wat meer permitteren, experimenteren, de mainstream ontwijken, de grenzen opzoeken, …”

Ten tweede verwijst het centrale thema met de term ‘Hartland’ naar de ligging van Turnhout als centraal punt in de grensregio Vlaanderen – Nederland, omringd door de dynamiek van andere middelgrote steden.

Turnhout 2012 geeft naar verwachting een extra impuls aan een gebied dat inmiddels al aardig in de lift zit, met het ontstaan van onder meer het toonaangevende Cultuurcentrum De Warande, het Open Doek Filmfestival en Strip Turnhout.

Complete informatie over Turnhout 2012 en het programma vindt u op de officiële website.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht