CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Tommy Wieringa wint De Inktaap 2014

Tommy Wieringa wint De Inktaap 2014
24/03/2014

Inktaap

Op maandag 24 maart ontving Tommy Wieringa de literaire jongerenprijs De Inktaap. Zijn roman Dit zijn de namen werd door ruim 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet. Tommy Wieringa ontving de prijs in Rotterdam in het bijzijn van duizend scholieren, de juryleden van De Inktaap.

De Inktaap is de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op Curaçao in aanraking worden gebracht met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs evenals de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit die vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die auteur wint De Inktaap.

Naast Wieringa waren dit jaar Oek de Jong (Pier en oceaan), Ruth San A Jong (De laatste parade, Caraïbische nominatie) en Peter Terrin (Post mortem) genomineerd. In totaal ruim 1.500 scholieren van zo’n 120 scholen uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao lazen de afgelopen maanden de vier boeken. De Inktaap stimuleert zo de uitwisseling tussen leerlingen, docenten en scholen in het Nederlandse taalgebied met betrekking tot Nederlandstalige werken.

De Inktaap 2014 werd aan Wieringa uitgereikt tijdens de feestelijke Slotdag in Rotterdam. Op de Slotdag interviewden Inktaap-juryleden de genomineerde auteurs en debatteerden ze over de genomineerde boeken.

Bron: de Nederlandse Taalunie (NTU). Op de website van de NTU leest u ook het volledige juryverslag van De Inktaap 2014.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht