CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Tentoonstelling Leven in de brouwerij

07/03/2011

Amusante schilderijen van vrolijke gezelschappen: het was het handelsmerk van Jan Steen (1626-1679). Zijn werk stond garant voor ‘leven in de brouwerij’, aldus het Mauritshuis in Den Haag. Het museum toont negentien werken van een van de belangrijkste kunstenaars uit de Gouden Eeuw.

Op de tentoonstelling zijn schilderijen te zien van feestvierende mensen en verleidelijke vrouwen, zoals het werk Stel in de slaapkamer uit 1671. “Het laat twee mensen zien die op een bed aan het keten zijn”, aldus conservator Epco Runia. “Dat kom je normaal nooit tegen op schilderijen uit de Gouden Eeuw.”

De schilder stopte zijn voorstellingen vol met details en grapjes. Op het schilderij Soo voer gesongen, soo na gepepen uit circa 1669 verbeeldt Steen het gezegde ‘zo de ouden zongen, zo piepen de jongen’. De kunstenaar schilderde zichzelf als een vader die zijn zoon een trekje van een pijp geeft. Dat was absoluut ongepast in die tijd, aldus Runia: “Met zijn kluchten was Steen de stand-upcomedian van de zeventiende eeuw.”

De titel Leven in de brouwerij van de expositie is dan ook geen toeval. Jan Steen zelf is de bedenker van dit spreekwoord, aldus het Mauritshuis. De kunstschilder bestierde ook een brouwerij, maar zijn vrouw vond dat Steen zijn bedrijf liet verslonzen. Volgens een anekdote kocht Steen toen wat eenden die hij in een grote brouwketel liet zwemmen. “Is het nou niet levendig in de brouwerij?”, zou de kunstenaar toen hebben gezegd.

Naast het alledaagse leven schilderde Steen ook portretten en historische stukken. Het Mauritshuis wil op de expositie dan ook niet alleen de lollige, maar ook de veelzijdige kant van Steen laten zien. Het museum verwierf begin dit jaar het historiestuk Mozes en de kroon van de farao, dat nu te zien is voor bezoekers. Van de tentoongestelde werken komen er elf uit de eigen collectie van het Mauritshuis.

Het is de eerste keer dat het Haagse museum een tentoonstelling wijdt aan Jan Steen. De laatste keer dat er in Nederland een overzichtstentoonstelling was te zien, was in 1996. Toen pakte het Rijksmuseum in Amsterdam uit met de schilder.

 

De tentoonstelling Leven in de brouwerij is te zien tot en met 13 juni in het Mauritshuis in Den Haag. Meer informatie op www.mauritshuis.nl.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht