CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Sven Gatz Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel

28/07/2014

Ik kon  me geen betere portefeuille dromen

sven-gatzSven Gatz is de nieuwe Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel. Sven Gatz (1967) begon zijn carrière bij de Volksunie en later Spirit, waarna hij bij Open Vld terecht kwam.  Hij zetelde tien jaar in het Brussels parlement en twaalf jaar in het Vlaams Parlement, waar hij fractieleider was van 2007 tot 2011. Daarna stapt hij over naar de Unie van de Belgische Brouwers, waar hij afscheid van de politiek leek te hebben genomen. Hij wordt nu minister van wat hij zijn droomdepartementen noemt.

Gatz was jarenlang de spreekbuis van zijn partij voor alles wat met Brussel en Cultuur te maken had en was in 1993 één van de oprichters van TV Brussel.

De onderbelichting van Jeugd en Cultuur in het regeerakkoord ziet de Minister als een kans om een eigen klemtoon te leggen en in te spelen op de actualiteit.Waar de nieuwe minister op wil inzetten de komende vier jaar staat binnenkort te lezen in zijn beleidsnota. Een gesprek van rekto:verso met Sven Gatz en Guy Gypers (Kaitheater) werpt alvast wat licht op de visie van de nieuwe Minister. Lees hier het volledige interview.

Zelf zou ik aan dat debat meteen een reflectie rond internationale uitstraling koppelen. Moeten we dat internationale beleid niet veel professioneler benaderen, in plaats van het zo te laten afhangen van een attaché links of rechts, of een toevallige doorbraak vanuit de basis? Dé prioriteit voor een toekomstig cultuurbeleid blijft voor mij evenwel cultuureducatie. Canon-Cultuurcel levert al goed werk, maar structureel is dat te weinig. Je zult de vruchten van zo’n bijsturing niet plukken binnen een of twee legislaturen. Educatie is iets wat je minstens tien jaar moet volhouden, om dan hopelijk vast te stellen dat de cultuurparticipatie vanzelf toeneemt.

CVN wenst de kersverse Minister alvast veel succes en kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking.


Lees meer over de Sven Gatz als Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel:

Overleg Kunstenorganisaties tevreden met Sven Gatz als minister (De redactie)
Sven Gatz: ‘Weinig aandacht voor Cultuur geen nadeel, maar kans voor eigen klemtonen’ (Knack)
Gelukwensen aan de minister van alles wat mij interesseert (Opiniestuk Marc Didden)
Sven Gatz wordt minister: “een droom die uitkomt” (De Morgen)
Sven Gatz Vlaams minister voor Cultuur, Media, Jeugd en Brussel (federatie sociaal-cultureel werk)

 

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht