CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Surinaams-Nederlandse schrijver Clark Accord overleden

12/05/2011

Gisteravond overleed de 50-jarige Surinaams-Nederlandse schrijver Clark Accord in Amsterdam aan de gevolgen van darmkanker. Hij zal de geschiedenis ingaan als een innemend mens en de getalenteerde auteur van de meest gelezen boeken uit de Surinaams-Nederlandse literatuur. Met zijn boeken doordrong hij een breed publiek van het kleurrijke Surinaamse heden en verleden.

Clark Accord werkte lange tijd als succesvol make up-artiest voor media in binnen- en buitenland. Als schrijver was hij een laatbloeier. In 1999 debuteerde hij met de romanDe koningin van Paramaribo, waarvan ruim 100.000 exemplaren werden verkocht. Het boek werd in diverse landen in vertaling en uitgebracht en werd bewerkt tot theatermonoloog en later tot musical. Na De koningin van Paramaribo bracht Accord nog twee romans uit: Tussen Apoera en Oreala (2005) en Bingo! (2007).

In Nederland is hij ook bekend als columnist. Vanaf 2000 schreef hij voor diverse tijdschriften (onder andere Elsevier) en in de Amsterdamse krant Het Parool. Clark Accord trad veelvuldig op tijdens festivals, zoals Winternachten, Crossing Border en Festival Mundial.

Aan het einde van zijn leven was Accord bezig met de voltooiing van zijn vierde roman, Plantage d’Amour, een familiegeschiedenis over de plantage in Suriname waar zijn voorouders vandaan komen.

“We hebben iets nodig waarvan Surinaamse mensen trots kunnen zeggen: ja, zo was het!” zei hij in een interview. Accord ontving zaterdag nog de Surinaamse Ere-orde van de Gele Ster.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht