CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Stijn Tormans wint Grote Prijs Jan Wauters voor virtuoos gebruik van de Nederlandse taal

26/10/2011

Knack-redacteur Stijn Tormans heeft de Grote Prijs Jan Wauters gewonnen, een prijs die de Vlaamse openbare omroep VRT dit jaar voor het eerst uitreikte aan degene “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”. Tormans ontving de prijs dinsdag tijdens de VRT-Taaldag in het Brusselse culturele centrum Flagey (de voormalige studio’s van de VRT).

Tormans schrijft in Knack voornamelijk over de thema’s mens en maatschappij. Hij maakt zowel reportages als interviews. Voorzitster van de jury Thérèse Wauters motiveert de keuze voor Tormans als winnaars als volgt:  “We hebben gekozen voor iemand die uitblinkt in het journalistieke werk. Iemand die heel hard aan teksten schaaft en schrapt en vijlt tot elk woord op de juiste plek staat, tot elke zin perfect in het verhaal past. Het resultaat van die noeste arbeid zijn dikwijls prachtige reportages over ‘gewone mensen die zo graag de held willen zijn in de film over hun eigen leven, maar onderweg ergens tegenaan botsen’.”

De prijs is, naast een onderscheiding voor beluisterenswaardig gebruik van de Nederlandse taal, een eerbetoon aan de VRT-sportverslaggever en taalvirtuoos Jan Wauters. De volledige naam van de prijs luidt dan ook “Grote Prijs Jan Wauters voor Uitmuntendheid in de Nederlandse Taal”.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht