CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Steden lezen en beluisteren met de citybooks van Huis deBuren

25/02/2011

Het cultuurprogramma (2007-2013) van de Europese Commissie heeft een subsidie van 200.000 euro toegekend aan het Vlaams-Nederlands Huis deBuren voor het project Citybooks. Citybooks is de opvolger van de succesvolle Radioboeken. Samen met Europese partners ontvangt deBuren schrijvers, fotografen en videasten voor een residentie in een interessante, maar niet evidente stad. Zij vertalen hun intieme ontmoeting met deze Europese stad in unieke stadsportretten. Verhalen, foto’s en video’s vinden elkaar in een multimediale, meertalige omgeving op http://www.city-books.eu/.

Na de Radioboeken, die via http://www.radioboeken.eu/ al meer dan een miljoen keer gratis werden beluisterd, presenteert deBuren opnieuw een groot, voornamelijk literair project: Citybooks. Onder andere Abdelkader Benali, Bernard Dewulf, Milena Michiko Flašar, Stefan Hertmans, Simone Lenaerts, Frank Westerman en Joost Zwagerman schrijven citybooks.

Citybooks richt zich op interessante, maar niet evidente steden. In de aanloopfase maakte Huis deBuren stadsportretten aan van Oostende, Grahamstown en Utrecht. Nu krijgt het project met steun van de Europese Commissie ook Europese vleugels en presenteert Huis deBuren vanaf de zomer van 2011 samen met partners in Charleroi, Chartres, Graz, Lublin, Sheffield en Skopje nieuwe verhalen, gedichten, foto’s en video’s. Zo bouwen ze aan een duurzaam netwerk van ‘Verenigde Steden van Europa’, waarbinnen Europese burgers actief hun (stads)cultuur kunnen ontdekken.

In elke stad gaan een fotograaf, een videast en vijf Vlaamse, Nederlandse en lokale auteurs in residentie. De fotograaf maakt vierentwintig foto’s, de videast maakt vierentwintig video’s (City One Minutes) en de auteurs schrijven een citybook: een verhaal of een reeks gedichten waarin de stad centraal staat. Deze citybooks zijn, geheel gratis, beschikbaar als webtekst, als podcast en als e-book in het Nederlands, Frans en Engels én in de lokale taal van de stad.

Directeur Dorian van der Brempt: ‘citybooks is een uitnodiging om te reizen zonder u te verplaatsen. U kiest zelf waar en wanneer u de stad wilt lezen of beluisteren. Om meer van Europa te houden moeten wij ook haar steden beter leren kennen. deBuren hoopt dat de kennismaking met interessante en soms onbekende Europese steden kan bijdragen tot de Europese Identiteit in wording.’

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht