CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Startschot gelost voor Nederlands ‘Jaar van het Immaterieel Erfgoed’

17/02/2012

De Nederlands Staatssecretaris voor Cultuur Halbe Zijlstra heeft afgelopen woensdagavond in het Noord-Brabantse Deurne het startschot gegeven voor ‘Jaar van Immaterieel Erfgoed’ dat het begin markeert van beleidsmakerij op dit gebied. Aanleiding is de aanstaande ratificatie van de UNESCO conventie voor immaterieel erfgoed door de Nederlandse regering die het mogelijk maakt om het behoud van immaterieel erfgoed, zoals tradities en volksgebruiken, een plaats te geven in het erfgoedbeleid van de overheid. Immaterieel erfgoed van onbetwist belang kan straks ook toegevoegd worden aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (NCVIE) is is verantwoordelijk voor de implementatie van het UNESCO Verdrag ter bescherming van het Immaterieel Erfgoed. Het centrum bracht eerder deze week een persbericht uit met het nieuws van de ratificatie, waarin het centrum stelt dat “beleidsmakers het er over eens [zijn]: immaterieel erfgoed is, net als het materiële erfgoed, waard om te ‘safeguarden’. Het raakt aan de culturele identiteit van groepen en gemeenschappen en is daarom belangrijk om te bewaren voor de toekomst.” Het NCVIE noemt als voorbeeld onder meer het grote enthousiasme onder de Nederlandse bevolking toen onlangs de Elfstedentocht in zicht leek te zijn. “Immaterieel erfgoed leeft bij de bevolking”, zo stelt het centrum.

In Vlaanderen is de UNESCO conventie voor immaterieel erfgoed al een tijdje geleden geratificeerd. Vanuit Nederland wordt nu naar de zuiderburen gekeken bij het opstellen van de eerste beleidsstukken op dit onderwerp.

Meer informatie is te vinden op de website van Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed www.volkscultuur.nl.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht